fotocarte

Cafeaua crește în zone tropicale, în special în așa-numita "centură a cafelei" (Coffee Belt), care cuprinde țările situate între tropicul Racului și tropicul Capricornului. Aici sunt condiții ideale de temperatură, umiditate și altitudine pentru cultivarea cafelei.
Cele mai mari producătoare de cafea sunt:
Brazilia – cel mai mare producător mondial
Vietnam – mare producător de cafea robusta
Columbia
Etiopia – locul de origine al cafelei arabica
Honduras, Guatemala, Peru, Mexic
India, Indonezia
Cafeaua provine din fructele unui arbust numit Coffea.
Cele două soiuri principale sunt Arabica (gust mai fin, dar mai sensibilă) și Robusta (mai amară, cu mai multă cofeină).
După recoltare, boabele sunt procesate (prin metode umede sau uscate), apoi uscate, sortate și prăjite (fie în țara de origine, fie la destinație).
Transport internațional:
Cafeaua este exportată din țările producătoare sub formă de boabe verzi (neprăjite).
Este transportată maritim, în containere speciale (pentru a evita umezeala și mucegaiul), până în porturi europene, cum ar fi:
Portul Constanța (pentru România)
Sau prin porturi externe (Rotterdam, Hamburg) și apoi rutier/feroviar spre România.
Transport intern:
Odată ajunsă în România, cafeaua este:
fie prăjită local de către companii de specialitate (ex. Origo, Tedi, Doncafé),
fie importată deja prăjită de către branduri internaționale (ex. Lavazza, Nescafé, Julius Meinl).
Este apoi distribuită în magazine, cafenele, restaurante etc.
5 to go (brand românesc, folosește cafea prăjită local)
Origo, Meron, Black Habit – cafele de specialitate românești
Doncafé, Tedi, Amigo – branduri care au fabrici de prăjire în România
Comments
Post a Comment